AO CONCORDIA Proiecte Sociale Moldova desfășoară în perioada 3-4 octombrie 2017, Conferința internațională „Provocări și soluții privind sustenabilitatea serviciilor sociale în Republica Moldova”.
Eveniment organizat în parteneriat cu Institutul Muncii, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (Austrian Development Cooperation), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ambasada Austriei în Republica Moldova.
Pe parcursul ultimilor ani, cu suportul partenerilor externi pe teritoriul Republicii Moldova a fost dezvoltată o gamă variată de servicii sociale destinate diferitor categorii de beneficiari: persoane în vârstă, copii din familii defavorizate, persoane cu dezabilități, mame singure etc.
În prezent, cea mai mare provocare pentru autoritățile publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale și donatorii externi este asigurarea sustenabilității și durabilității serviciilor sociale dezvoltate, luând în considerare vulnerabilitatea beneficiarilor și persistența factorilor de risc precum sărăcia, migrația, șomajul, îmbătrânirea populației etc.
Dificultăți majore în planificarea, finanțarea, managementul și sustenabilitatea serviciilor sociale sunt întimpinate în special de autoritățile publice locale.
Astfel, autoritățile publice la nivel local întimpină dificultăți în a identifica și aloca finanțarea necesară pentru a menține aceste servicii și a păstra standardele de calitate dezvoltate anterior cu ajutorul donatorilor.
Din aceste considerente, furnizorii neguvernamentali de servicii sociale se confruntă cu instabilitate financiară şi imposibilitatea garantării unor servicii de calitate pe termen mediu şi lung, pentru beneficiarii lor. Astfel, sustenabilitatea serviciilor sociale la nivel local rămâne o problemă majoră, care este accentuată de lipsa unui mecanism care să asigure garanția faptului că autoritățile locale vor prelua, finanța, menține, dezvolta și acorda în continuare servicii sociale calitative, în special în regiunile rurale ale Republicii Moldova.
În acest sens, pentru a asigura sustenabilitatea și calitatea serviciilor sociale furnizate beneficiarilor este nevoie de existența unor prevederi legale care să reglementeze eficient aceste activități și să ofere soluții pentru provocările actuale. Este nevoie de o recunoaștere a serviciilor oferite de către ONG-uri beneficiarilor şi de o finanțare adecvată a acestora. Statul este cel care trebuie să reglementeze toate aceste aspecte, oferind cadrul legislativ de desfășurare a parteneriatelor dintre administrația publică şi furnizorii privați de servicii.
Toate aceste subiecte urmează a fi discutate în contextul acestei conferințe internaționale în vederea identificării unor soluții practice care ar contribui la asigurarea sustenabilității serviciilor sociale existente.
Scopul conferinței:
Scopul conferinței este de a sensibiliza autoritățile publice centrale și locale, publicul larg şi alţi actori relevanți cu privire la necesitatea identificării unor soluții viabile pentru asigurarea sustenabilității serviciilor sociale prezente în regiunile rurale ale Republicii Moldova.
Participanți
La eveniment vor participa reprezentanți ai: Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, autorităților publice locale de nivelul I și II, direcțiilor de asistență socială și protecție a familiei, ONG- urilor active în acest sector și ai mediului academic.
Totodată în calitate de invitați vor participa reprezentanți ai Ambasadei Austriei în Moldova, Agenției Austriece pentru Dezvoltare, experți din Austria și România, precum și experți independenți la nivel național și mass-media.
Conferința se adresează tuturor celor care sunt interesați de subiectele abordate.