Astăzi, 4 octombrie, în sediul Institutului Muncii al CNSM, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul ”Pentru o muncă decentă: venit echitabil, siguranță la locul de muncă, protecție socială” organizată de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, la care a participat Oleg Budza, președintele CNSM, Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Ala Lipciu, coordonatoare națională a Organizației Internaționale a Muncii, Mihail Cotorobai, Avocat al Poporului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii.
În alocuțiunea sa, Oleg Budza, președintele CNSM, a remarcat că munca decentă trebuie să devină principalul reper pentru acțiunile Guvernului în ce privește asigurarea creșterii economice, inclusiv pentru dezvoltarea noi economii în care oamenii muncii să fie avantajați. Din această perspectivă, a menționat dumnealui, problema remunerării muncii lucrătorilor devine tot mai acută. Salariul minim de abia acoperă 50 procente din minimul de existență, care nu reprezintă valoarea reală a necesităților unui lucrător și a familiei lui.
Președintele CNSM a amintit că Congresul III al CNSM a stabilit drept obiectiv principal ca munca decentă să fie accesibilă pentru salariați, membri de sindicat. Mai mult ca atât, a subliniat dumnealui, Confederația va promova în continuare dreptatea socială și demnitatea muncii, va contribui la ameliorarea condițiilor de viață și de muncă ale salariaților, va insista ca munca decentă să figureze în agenda Guvernului. El a stăruit să evidențieze că dacă se va aplica zi de zi principiile muncii decente, atunci vom construi o societate democratică, vom dezrădăcina corupția și vom avea o țară prosperă.
În viziunea lui Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM), asigurarea condițiilor pentru crearea și activitatea întreprinderilor sustenabile și durabile reprezintă un obiectiv perfect pentru implementarea mai aprofundată a conceptului de muncă decentă. El a dat asigurări că CNPM va susține necondiționat programul de țară privind munca decentă, deoarece anume acest document a abordat pentru prima dată situația organizațiilor mediului de afaceri bazată pe dovezi. Leonid Cerescu a amintit că patronatele au înaintat un șir întreg de propuneri care vizează amendarea legislației munci, ce au fost coordonate cu partenerii sociali, inclusiv cu sindicatele.
Ala Lipciu a comunicat că de aproape un deceniu este promovată Agenda privind Munca Decentă, recunoscută la nivel global, care îndeamnă la acțiune pentru o ocupare de calitate, un venit decent, o protecție socială pentru lucrător și familia sa, condiții sigure de muncă, nediscriminare și promovare în carieră.
Astăzi, a spus coordonatoarea națională OIM, din păcate, creșterile economice sunt distribuite neuniform, nu asigură în mod neapărat crearea locurilor de muncă de calitate. Ea s-a pronunțat pentru o salarizare mai echitabilă în contextul unei diversificări economice în sectoare competitive și calificări solicitate de către mediul de afaceri. OIM pledează pentru un dialog social mai bun, pentru competențe și calificări adecvate și o apropiere a sistemului educațional de piața muncii.
Mihail Cotorobai a informat că un studiu realizat la comanda Avocatului Poporului a demonstrat că locuitorii țării apreciază dreptul la muncă decentă ca pe unul dintre cele mai importante obiective ale societății noastre. Potrivit lui, lucrătorii revendică o salarizare mai bună, condiții adecvate de muncă, perspective clare de viață. În viziunea dumnealui, este nevoie de a se presta o plata egală pentru o muncă de valoare egală, ceea ce ar garanta o salarizare echitabilă. El s-a pronunțat pentru protecția socială, traiul decent al oamenilor, pentru respectarea prevederilor internaționale în acest sens, precum și a celor constituționale în ce privește dreptul oamenilor la muncă și la un trai decent.
Octavian Calmîc a susținut în cadrul mesei rotunde că munca decentă constituie un subiect extrem de interesant, complex. El s-a declarat mulțumit de nivelul colaborării în acest sens atât cu patronatele, cât și cu sindicatele. Ministrul Economiei și Infrastructurii a pledat pentru faptul ca atunci când se stabilesc niște repere ce țin de remunerarea lucrătorilor, îmbunătățirea condițiilor de muncă ale acestora, trebuie să se pornească de la realitățile curente care domină în țară. Dumnealui a precizat că anul acesta se înregistrează o oarecare creștere economică, însă Guvernul și-ar dori una și mai consistentă pentru a majora salariile în mod substanțial. Dar chiar și așa, a specificat Octavian Calmîc, salariile cresc mai repede decât productivitatea muncii.
Ministrul Economiei și Infrastructurii i-a asigurat pe partenerii sociali – patronate și sindicate – că toate doleanțele acestora sunt luate în seamă de către Guvern. Drept urmare, sunt identificate soluții echilibrate, astfel încât să fie garantat minimul de existență atât pentru salariați, cât și pentru persoanele care nu sunt angajate în câmpul muncii, precum pensionarii. Deocamdată, a declarat dumnealui, acest proces decurge în mod anevoios, deoarece costurile sunt enorme, întrucât economia națională nu poate asigura veniturile necesare în acest scop.
Sursa: http://sindicate.md/