În perioada 14-18 mai, Federația Sindicală “Sindenergo” a Lucrătorilor din Energetica Republicii Moldova organizează în incinta Institutului Muncii un seminar internațional, cu participarea președinților de federații din ramura energetică din țările Comunității Statelor Independente.
Participanții vor aborda aspecte specifice ramurii energetice privind negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă. Totodată, cei prezenți vor face schimb de experiență în domeniul protecției sociale a salariaților, motivării apartenenței la sindicat și instruirii activului sindical.
“În contextul declarării de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a anului 2018 – Anul contractelor colective de muncă, am decis să organizăm o serie de activități dedicate acestei tematici. În acest sens, pentru a prelua practica țărilor din vecinătate, organizăm acest seminar internațional la Chișinău, unde participă sindicaliști din Federația Rusă, Ucraina, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Avem foarte multe de împărtășit, iar oaspeții din străinătate vor vizita mai multe întreprinderi din ramură unde se vor familiariza cu activitățile noastre”, a comunicat astăzi, 15 mai, Victoria Niță, președintele Federației “Sindenergo”.
În cuvântul său de salut, Oleg Budza, președintele CNSM, a comunicat despre activitatea și realizările mișcării sindicale din ultima perioadă, menționând că sindicatele din domeniul energetic joacă un rol activ în soluționarea problemelor cu care se confruntă salariații, membri de sindicat, de la întreprinderile din ramură. “În prezent sindicatele trebuie să facă față unor provocări tot mai complexe. Pentru a le depăși, Confederația și-a fixat următoarele patru priorități: locuri de muncă; salarii decente; securitatea și sănătatea în muncă; instruirea și pregătirea continua a cadrelor”, a accentuat liderul sindical.
Participanții au menționat că în contractele colective de muncă trebuie să fie prevăzute aspecte care să contribuie simțitor la îmbunătățirea condițiilor de muncă în colectivele din ramura energetică și la atragerea de noi membri de sindicat – garanții în caz de producere a accidentelor de muncă, facilități pentru membrii de sindicat la servicii de tratament balneo-sanatorial, facilități financiare pentru plata unor servicii, asistență financiară pentru copii salariaților și veteranii întreprinderilor din ramură, politici și programe sociale de susținere a tinerilor specialiști.
Sursa: www.sindicate.md