Astăzi, 19 iunie, în incinta Institutului Muncii al CNSM, a avut loc ședința Consiliului Educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Principalul subiect al evenimentului l-a constituit instruirea cadrelor și activului sindical în anul 2017.
Principala trăsătură a activităților educaționale desfășurate pe parcursul anului trecut l-a constituit orientarea spre calitate a procesului de instruire a liderilor și activiștilor sociali. În baza raportului statistic privind instruirea activului sindical, în perioada de referință au fost instruiți 13610 lideri și activiști sindicali, dintre care 694 la nivel internațional, 6015 la nivel național și național-ramural și 6901 persoane la nivelul structurilor sindicale teritoriale.
Oleg Budza, președintele CNSM, a insistat în vederea perfecționării procesului educațional, astfel încât membrul de sindicat să fie mai bine informat, să-și cunoască mai bine drepturile, să fie mai activ din perspectiva apărării intereselor sale.
Principalele teme pe care au fost axate activitățile educaționale au fost orientate spre evaluarea capacităților instituționale ale CNSM, promovarea eficienței sistemului de protecție socială, politicile de salarizare și rolul sindicatelor, negocierea contractului colectiv de muncă, recrutarea în sindicate, politicile de tineret și femei, și altele.
Menționăm că în această perioadă au fost implementate 2 proiecte educaționale: ”Școala sindicală din Moldova” și ”Formare de formatori”. Unul dintre principalele evenimente din cadrul activităților educaționale a fost masa rotundă ”Educația sindicală în Republica Moldova: experiențe și așteptări”, care a prilejuit un schimb de opinii în vederea eficientizării activității educaționale.
Un alt subiect important al ședinței Consiliului Educațional al CNSM a vizat perfecționarea formatorilor sindicali. Membrii Consiliului Educațional al CNSM au operat modificări în ce privește componența nominală a Comisiei de atestare a formatorilor sindicali.
Sursa: www.sindicate.md