Rolul negociatorului și arta negocierii colective în contextul negocierilor dintre parteneri sociali de toate nivelurile este genericul sesiunii II a Școlii Negociatorului Sindical organizată în perioada 22-24 noiembrie, curent, de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Muncii al CNSM.
În viziunea Victoriei Gonța, formator sindical, doctor conferențiar universitar, negocierea este un proces dificil, ale cărui rezultate depind de circumstanțe, pregătirea procesului de negociere, experiența profesională. Totuși, a menționat dumneaei, succesul negocierilor contează în mare măsură de calitățile negociatorului. Acesta trebuie să fie o personalitate, să dea dovadă de competență, de cunoștințe în domeniul juridic, financiar, în psihologie; să manifeste aptitudini, abilitățile necesare în acest context.
Totodată, viitorii negociatori sindicali au avut posibilitate să se familiarizeze cu modul de organizare a procesului de negociere. În această ordine de idei, Victor Talmaci, formator sindical, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții ”SINDICONS”, le-a recomandat participanților la eveniment cele mai avansate strategii, tehnici și tactici de desfășurare a procesului de negocieri colective din perspectiva atingerii unor obiective reale, maxime în vederea protecției intereselor, drepturilor salariaților, membri de sindicat.
Dat fiind că pe parcursul negocierilor la nivel de întreprindere, ramură, național, pot interveni anumite conflicte, Mihail Dutca, formator sindical, s-a referit în intervenția sa la tipurile, natura și sursele acestora. El și-a împărtășit cunoștințele și experiența sa în domeniul managementul conflictelor, a recomandat tehnologii de soluționare a conflictelor individuale și colective.
Un element important în vederea soluționării conflictelor, în opinia lui Eugen Covrig, formator sindical, șeful departamentului juridic al CNSM, îl constituie procesul de mediere. El a tratat aspectele acestui proces prin prisma legislației naționale.
În același timp, medierea a fost tratată de către expertul juridic Andrian Lungu și ca o modalitate de soluționare alternativă a conflictelor de muncă.
Proiectul educațional ”Școala Negociatorului Sindical” este implementat de CNSM în parteneriat cu Institutul Muncii și are drept scop formarea profesională a unei echipe de negociatori sindicali moderni pentru desfășurarea activităților de negociere și mediere.
Sursa: www.sindicate.md