În zilele de 29-30 octombrie curent, la Institutul Muncii din Chișinău, a luat start cea de-a II-a sesiune a Programului de formare profesională continuă pentru elaboratorii de standarde ocupaționale din sectoarele comerț, hoteluri și restaurante. Activitatea este organizată de Comitetul Sectorial pentru Formarea Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante din Moldova (CSFPCHR), în parteneriat cu Federația Sindicală a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri ”SindLUCAS”.
Valentina Chiriac, vicepreședinte al CSFPCHR, președinte al Federației ”SindLUCAS”, a precizat că elaborarea standardelor ocupaționale are un rol important în eficientizarea pieței muncii și contribuie la sporirea gradului de profesionalism al tuturor angajaților din domeniu. ”Sperăm că echipa pregătită în cadrul acestor sesiuni de instruire se va implica activ în procesul de elaborare a noilor standarde ocupaționale”, a spus ea, adăugând că, la final, toți cursanții vor primi certificate de participare.
Potrivit Vioricăi Condruc, formator, consultant principal în Direcția Cadrul Național al Calificărilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, necesitatea instruirilor de acest gen este dictată de faptul că la moment nu există competențe destul de dezvoltate pentru a elabora standardele și profilurile ocupaționale, piața muncii având un lapsus în ceea ce ține de încadrarea în câmpul muncii a viitorilor angajați.
”Ne-am propus să dezvoltăm trei ocupații (chelner, recepționer și lucrătorul din comerț), să analizăm atribuțiile și sarcinile pe care le realizează angajatul la locul de muncă, să vedem care sunt competențele solicitate de agenții economici, care sunt tendințele acestor ocupații pentru viitor. Acest lucru va sta la baza dezvoltării ulterioare a standardelor ocupaționale, care la rândul lor, sunt necesare pentru a dezvolta standardele de calificare. Astfel, sistemul educațional va putea reacționa prompt, viitorul specialist se va încadra rapid în câmpul muncii, iar compania nu va mai suporta cheltuieli financiare pentru perfecționarea angajatului. Spre regret, companiile nu sunt întotdeauna deschise pentru acest proces, or, participarea la elaborarea standardelor ocupaționale este, de fapt, atribuția de bază a agentului economic”, a menționat Condruc.
Comitetul sectorial pentru Formarea Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante din Moldova și-a început activitatea la 11 septembrie 2018, având ca obiectiv general susținerea și asigurarea agenților economici din ramură cu forță de muncă calificată, prin intermediul învățământului profesional tehnic și formării continue.
Sursa: www.sindicate.md