Un grup de formatori sindicali au participat vineri, 1 noiembrie, la o activitate de instruire organizată în incinta Institutului Muncii, în cadrul căreia își perfecționează abilitățile în domeniul liderismului sindical, comunicării interpersonale, discută despre tendințe în domeniul educației sindicale.
Prezent la activitate, Oleg Budza, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a subliniat că formatorii sindicali au un rol important în procesul de implementare a politicilor de instruire a cadrelor sindicale, iar accesul la un proces de instruire relevant, modern și de calitate este o prioritate a mișcării sindicale.
Liderul sindical a felicitat cei prezenți în legătură cu faptul că la 31 octombrie curent, membrii Comitetului Confederal al CNSM au adoptat Hotărârea cu privire la instituirea “Zilei formatorului sindical”, care se va consemna anual la data de 2 noiembrie. Această Hotărâre a fost luată după adresarea unui grup de formatori sindicali naționali și ramurali în vederea aprecierii aportului formatorilor sindicali la promovarea și realizarea politicilor educaționale ale CNSM.
În cadrul întrunirii formatorilor sindicali, s-a menționat că valorificarea resurselor umane, ca element de politică educațională, este una esențială pentru CNSM, iar activitatea formatorului sindical are impact substanțial în privința modului cum gândesc și acționează beneficiarii activităților de formare, membrii de sindicat.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea introducerii în planurile de formare sindicală a unor metode noi, interactive, de instruire, conform conceptului de educație continuă, care include și educația socio-profesională a salariaților. Totodată, formatorii sindicali au fost îndemnați de conducerea CNSM să dezvolte activități de comunicare informală dintre membrii de sindicat și să acorde mai multă atenție schimbului de experiență și preluării unor practici inovative de formare aplicate de către organizațiile sindicale internaționale.
Precizăm că în Republica Moldova își desfășoară activitatea 25 de formatori sindicali de nivel național și 35 de formatori sindicali de nivel ramural, care pot face față provocărilor procesului modern de educație sindicală. Activitatea formatorilor sindicali este reglementată de Regulamentul formatorului sindical, adoptat prin Hotărârea Comitetului Confederal al CNSM din 30.06.2011.
Sursa text: www.sindicate.md
Sursa foto: Gantea Cristina