Săptămâna trecută Corpul Păcii a organizat o instruire pentru voluntarii din grupul Moldova 33, care își fac serviciul timp de un an, alături de partenerii moldoveni, în localitățile din Republica Moldova. Instruirea voluntarilor la un an de serviciu, îi aduce împreună pe toți voluntarii din același grup alături de echipa de colaboratori de la Corpul Păcii și se axează pe evaluarea primului an de serviciu în țară, experiența de lucru a voluntarilor cu partenerii, pe integrare interculturală, pe succese, probleme și strategii de îmbunătățire a experienței de voluntar, pe menținerea sănătății și siguranței voluntarului, pe continua dezvoltare profesională, îmbunătățirea tehnicilor de predare sau dezvoltare comunitară și planificarea activităților pentru anul doi, ultimul an de serviciu. De asemenea voluntarii au avut și ore de limba română și rusă.
Corpul Păcii a fost fondat de John F. Kennedy, pe data de 1 martie, 1961 cu scopul de a sprijini popoarele în curs de dezvoltare și pentru a promova prietenia și pacea în lume. Corpul Păcii este o agenție guvernamentală apolitică din SUA fondată cu scopul de a sprijini popoarele în curs de dezvoltare și pentru a promova prietenia și pacea în lume.
Înființat în 1961, Corpul Păcii a fost răspunsul concret al președintelui John F. Kennedy la dorința tot mai mare a cetățenilor americani de a oferi asistență și sprijin unei lumi în schimbare.
Corpul Păcii nu este o agenție donatoare. Centrul preocupărilor sale sunt oamenii.
Misiunea Corpului Păcii este de a promova prietenia și pacea în lume prin realizarea a trei obiective:
1. Să ajute oamenii din țările interesate în a face față nevoilor de cadre instruite, deopotrivă bărbați și femei.
2. Să contribuie la promovarea unei mai bune înțelegeri a altor popoare de către cetățenii americani.
3. Să contribuie la promovarea unei mai bune cunoașteri a cetățenilor americani de către țările gazdă.
Din 1961 aproximativ 225 000 de voluntari și-au dedicat doi ani din viață într-o altă țară pentru a promova comunicarea interculturală și transferul de competențe valoroase pentru oamenii din țările în care activează.
Timp de peste cinci decenii, voluntarii din Corpul Păcii, în 141 de țări, dau dovadă de talent și creativitate și de tărie de caracter pentru a face față provocărilor alături de membrii comunității în care se află.
Corpul Păcii SUA în Moldova
Corpul Păcii SUA în Moldova este o organizație de voluntari americani care susține dezvoltarea comunităților din Republica Moldova.
În 1993, Guvernul Republicii Moldova a invitat Corpul Păcii să activeze și în Republica Moldova. Prima misiune a Corpului Păcii a fost aceea de a contribui la îmbunătățirea competențelor de predare a limbii engleze de către profesorii din Republica Moldova. Ulterior, în 1997, Corpul Păcii în Moldova a inițiat alte programe de activitate: Dezvoltarea Organizațională și Comunitară și Educație pentru Sănătate, în scopul de a asista Guvernul Republicii Moldova în procesul de dezvoltare economică și socială a țării.
Încă de la începutul activității Corpului Păcii în Moldova, peste 1 400 de voluntari au susținut membrii comunităților moldovenești în realizarea propriilor obiective de dezvoltare și au reușit să promoveze o comunicare mai eficientă între cetățenii Republicii Moldova și cei ai Statelor Unite ale Americii.
Cine sunt Voluntarii din Corpul Păcii
Voluntarii care activează în Republica Moldova sunt cetățeni ai SUA cu vârste cuprinse între 21 și peste 70 de ani. Ei reprezintă diferite etnii, religii și regiuni geografice ale Statelor Unite. O parte dintre voluntari dețin diplome de studii avansate în afaceri, educație, economie, sănătate și dezvoltarea comunităților. O altă parte, fie au o diplomă de licență, fie dispun de experiență bogată de muncă în unul dintre domeniile noastre de interes.
În Republica Moldova activează peste 100 de voluntari ai Corpului Păcii. Acești voluntari își desfășoară activitatea în 3 domenii diferite, Predarea Limbii Engleze, Educația pentru Sănătate și Dezvoltarea Comunitară și Organizațională.
Voluntarii Corpului Păcii locuiesc și activează alături de membrii comunităților din Moldova și își dezvoltă în permanență competențele interculturale, lingvistice și tehnice, în scopul unei mai bune cunoașteri a culturii locale. Formarea voluntarilor Corpului Păcii, deși durează o perioadă de timp relativ scurtă, este una destul de eficientă. Persoanele care au ocazia să se întâlnească și să comunice cu voluntarii sunt uimite de cât de bine vorbesc aceștia limbile română sau rusă. Voluntarii Corpului Păcii activează alături de membrii comunităților locale, pentru a identifica și implementa soluții relevante necesităților acestora. Ei au rolul de a fi promotorii schimbării și de a consolida competențele și abilitățile persoanelor astfel încât acestea să devină protagoniști în propriul traseu de dezvoltare. Voluntarii locuiesc în satele și centrele raionale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Un număr foarte mic dintre aceștia activează și în orașele mai mari din țară. Partenerii locali ajută voluntarii să se adapteze la particularitățile de viață din Moldova, antrenându-i în diverse activități. De asemenea, partenerii ajută reprezentanții Corpul Păcii să găsească, pentru voluntari, găzduire modestă și adecvată în familiile din localitățile unde sunt repartizați.
Instruirea voluntarilor
Corpul Păcii are un program de instruire bine structurat, care are la bază dezvoltarea competențelor esențiale necesare pentru a-i pregăti pe voluntarii pentru un serviciu productiv de doi ani în țara gazdă. Piatra de temelie a acestui program o constituie instruirea inițială, de 10 săptămâni, după un model comunitar, în timp ce voluntarii locuiesc cu familii moldovenești pentru a se integra în cultura țării și pentru a asimila limba română. Acest program de instruire preliminară se axează pe studierea limbii române sau ruse, a culturii locale și a traiului în familiile moldovenești, pe îmbunătățirea profesională în scopul satisfacerii serviciului în proiectul în care activează. La finalizarea programului inițial de instruire, voluntarii vorbesc deja limbile română sau rusă.
Ulterior, în timpul serviciului, pentru îmbunătățirea abilităților lingvistice, voluntarii iau lecții de limbă română sau rusă de la profesorii din comunitățile în care locuiesc.
Corpul Păcii organizează instruiri oficiale pentru voluntari, după trei sau șase luni, la un an de serviciu și la final de serviciu, axate pe studierea limbii, integrare interculturală, dezvoltarea profesională continuă, îmbunătățirea tehnicilor de predare și dezvoltare comunitară, elaborarea și managementul proiectelor. În timpul acestor instruiri, voluntarii discută despre serviciu cu partenerii, integrarea culturală, studiază limba română sau rusă, împărtășesc succesele, problemele și strategiile de rezolvare a problemelor, cu colaboratorii de la Corpul Păcii și fac planuri pentru următoarele luni de serviciu. Corpul Păcii organizează și instruiri pentru voluntari și partenerii acestora, pentru consolidarea parteneriatelor și pentru elaborarea activităților și proiectelor în comunitățile în care activează.
Sursa: Training Manager Tereza Zagaevschi, U.S. Peace Corps Moldova