Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat în premieră la Chișinău întrevederea conducerii CNSM cu membrii de sindicat cu genericul ”Vocea Ta Contează!”. Întrunirea reprezintă o platformă de dialog pentru a dezbate realizările Confederației și a examina provocările cu care se confruntă membrii de sindicat. La întrunirea care s-a desfășurat la data de 5 februarie au participat președinți ai centrelor sindicale național-ramurale (CSNR), membri de sindicat din cadrul CSNR, precum și specialiști din cadrul aparatului Confederației.
În cuvântul său de salut, Oleg Budza, președinte al CNSM, a subliniat că sindicatele urmăresc apărarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale membrilor de sindicat pentru a nu permite diminuarea calității vieții membrilor de sindicat. În prezentarea cu privire la realizările Confederației în anul 2019, liderul sindical a menționat că la solicitarea sindicatelor au fost obținute mai multe rezultate în diferite domenii, însă mai sunt multe de făcut împreună cu partenerii sociali pentru a atinge standardele de viață la care aspiră salariații.
După cum s-a comunicat, la întrevederea cu reprezentanții FMI din anul 2018 s-a argumentat creșterea PIB-ului, fapt ce a permis implementarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. De asemenea, au fost stabilite două opțiuni de concediu de îngrijire a copilului, a fost comprimată perioada de recalculare a pensiilor pentru pensionarii care au continuat să muncească, a fost acordată asistență juridică la circa 2000 de membri de sindicat. Alte realizări țin de acreditarea Laboratorului Controlului Factorilor de Risc din cadrul CNSM, instruirea a peste 15 mii de sindicaliști, finisarea construcției unui nou bloc la Stațiunea „Codru”, etc.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții CSNR s-au referit la mai multe probleme cu care se confruntă, iar conducerea CNSM a răspuns la o serie de întrebări. Toate propunerile discutate vor fi ulterior incluse într-un plan de lucru al CNSM care va fi implementat în perioadă următoarea.
Principalele propuneri expuse de membrii de sindicat s-au referit la: majorarea investițiilor în sectorul de cercetare și schimbarea politicii față de sectorul dat; modificarea art. 86 din Codul muncii astfel încât salariatul, la concediere, să primească o indemnizație, în funcție de stagiul de muncă; acordarea reducerilor beneficiarilor biletelor de tratament în funcție de stagiul de cotizare în sindicat; egalarea în drepturi a unităților economice din domeniul cooperației de consum cu cele din sectorul privat; revenirea la Ministerul Culturii în structura Guvernului și acordarea indemnizațiilor tinerilor specialiști din domeniul culturii, similare altor categorii de tineri specialiști.
Participanții la întrunire și-au exprimat speranța că această activitate va deveni o tradiție, astfel încât să fie organizată la fiecare început de an, deoarece dialogul și comunicarea directă cu membrii de sindicat vor contribui la sporirea capacităților structurilor sindicale.
Sursa: www.sindicate.md