DATE GENERALE ȘI ARGUMENTĂRI
În cadrul activității sale în domeniul Guvernării VET, fundația ETF a sprijinit Republica Moldova în procesul de identificare a domeniilor de îmbunătățire a performanțelor Comitetelor sectoriale (CS-uri).
Până în prezent, principalul document de referință cu privire la performanțele SC-urilor este proiectul de lege pentru CS-uri, care a fost pregătit cu coordonarea Ministerului Muncii, fiind în prezent în proces de aprobare.
În acest sens, în noiembrie 2016 fundația ETF a organizat un grup de focalizare cu participarea Comitetelor sectoriale. Rezultatele generale au confirmat necesitățile identificate anterior pentru Comitetele sectoriale de a-și îmbunătăți capacitatea și performanța în ceea ce privește competențele și mecanismele de cooperare atât la nivel intern, cât și extern.
În anul 2017 fundația ETF organizează două sesiuni de Consolidare a capacităților (CC) în Republica Moldova, în scopul îmbunătățirii funcționării interne și creșterii capacității Comitetelor sectoriale (CS-uri). CS-urile actuale create se referă la următoarele domenii: Construcții, Agricultura și industria alimentară, TI și comunicații, Transportul și infrastructura drumurilor, Comerț, Industria ușoară. Se preconizează crearea unui comitet suplimentar pentru domeniul energetic, dar deocamdată acesta nu este format.
O sesiune a avut loc în iunie 2017. Aceasta a permis membrilor CS-urilor să înțeleagă ce tip de format și conținut ar putea avea raportul sectorial în Republica Moldova (vezi anexa la raport). Obiectivul următoarei sesiuni din 8 noiembrie este prezentarea raportului sectorial al sectorului de construcții, pregătit de membrii CS-urilor după CC din iunie.
În paralel, în cadrul Sprijinului bugetar al UE (2014-2017) pentru implementarea Strategiei VET în Republica Moldova (aprobate în anul 2013), un proiect de Asistență tehnică (AT) este implementat pentru a susține autoritățile naționale în implementarea reformelor VET. Proiectul AT este operațional până la sfârșitul anului 2017.
Organizația Internațională a Muncii (ILO) este, de asemenea, implicată și are cunoștințe tehnice pentru a sprijini dezvoltarea performanțelor CS-urilor.
Prin urmare, pentru a crea sinergii, atelierele CC pentru CS-uri au loc în cooperare și în acord cu AT și OIM.
Sarcinile ce sunt excepții formulate în proiectul de lege pentru CS-uri vor servi drept referință comună de determinare a conținutului programului de consolidare a capacităților.
OBIECTIVELE ATELIERULUI (-ELOR) DE LUCRU
Obiectivul general: Consolidarea performanțelor prin consolidarea capacităților CS-urilor în sistemul VET moldovenesc.
Obiectivul specific al ambelor ateliere: Atelierul de consolidare a capacităților de o zi care a avut loc la 21 iunie și atelierul de CC din 8 noiembrie se vor concentra pe buna înțelegere a uneia dintre sarcinile așteptate descrise în proiectul legii.
Sarcina: „Efectuarea cercetării pe piața muncii și colaborarea cu organizațiile publice, private și nonprofit, pentru a identifica tendințele în sector, necesitățile de forță de muncă, cerințele de competențe ale sectoarelor economice cu scopul de a oferi informații sistemului educațional”.
REZULTATELE ATELIERULUI DE LUCRU
- Formatul raportului sectorial din Republica Moldova
- Descrierea condițiilor necesare pentru raportul sectorial din Republica Moldova
- Necesitățile de consolidare a capacităților pentru anul 2018
PARTICIPANȚI
Aproximativ 40 de participanți:
- Câte trei membri pe Comitet sectorial care reprezintă Angajatorii, Sindicatele și Ministerul sectorului. Se așteaptă ca cei trei membri să facă schimb de cunoștințe cu ceilalți membri sau cu comitetele lor sectoriale.
- Reprezentanții Confederației naționale a angajatorilor, Confederației naționale a Sindicatelor, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Ministerului Educației
- Experți internaționali in cadrul fundației ETF, OIM, LED Liechtenstein, MBO Raad din Țările de Jos
Chișinău, miercuri, 8 noiembrie 2017
Locație: Institutul Muncii (str. Zimbrului 10, Chișinău)