Institutul Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, în colaborare cu Congresul Sindicatelor Democratice din Belarus, Sindicatul Lucrătorilor din domeniul Construcției și Industriei Materialelor de Construcții din Ucraina, Centrul de Cercetare Socială și Economică CASE Belarus, au realizat în perioada aprilie-noiembrie 2017 Proiectul „Impactul dialogului social asupra optimizării migrației forței de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina”.
Proiectul a fost susținut prin schema de refinanțare a Forumului Societății Civile al Parteneriatului estic. În cadrul schemei sale de refinanțare, Forumul Societății Civile al Parteneriatului estic sprijină proiectele membrilor EaP CSF, cu o dimensiune regională, care contribuie la realizarea misiunii și a obiectivelor Forumului. Donatorii schemei de refinanțare sunt Uniunea Europeană și Fondul Național pentru Democrație. Suma totală licitată pentru concurs în 2017 a fost de 290.000 de euro. Granturile sunt acordate ONG-urilor din țările Parteneriatului Estic și din țările UE. Principalele domenii de sprijin sunt democrația și drepturile omului, integrarea economică, mediul și energia, contactele interumane, politicile sociale și de muncă.
Proiectul a urmărit următoarele obiective:
- Sa contribuie la promovarea reformelor în domeniul dialogului social la nivel național și local în țările Parteneriatului estic în vederea optimizării migrației de muncă: Proiectul include o analiză a practicilor dialogului social în domeniul migrației de în Moldova, Belarus și Ucraina;
- Să contribuie la promovarea reformelor în țările Parteneriatului estic în domeniul dialogului social și politicilor sociale: Proiectul urmărește sporirea impactului dialogului social asupra optimizării migrației de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina;
- Să contribuie la consolidarea perspectivei regionale asupra migrației de muncă, recunoscând diferite relațiile contractuale cu UE – prin crearea unei platforme de comunicare între sindicatele din Moldova, Belarus și Ucraina și dezvoltarea unei foi de parcurs comune pentru îmbunătățirea eficienței dialogului social în vederea optimizarii migrației de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina.
- Să contribuie la promovarea obiectivelor CSC PaE la nivelul UE prin informarea actorilor UE cu privire la relevanța aplicării mecanismelor dialogului social pentru optimizarea migrării orței de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina.
În cadrul proiectului au fost elaborate:
- Raportul analitic „Impactul dialogului social asupra optimizării migrației forței de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina“, autori: Andrei Yeliseyeu, CASE Belarus Liliana Postan, Institutul Muncii, Moldova, Siarhei Antusevich, Congresul Sindicatelor Democratice din Belarus, Vasyl Andreyev, Sindicatul Lucrătorilor din domeniul Construcției și Industriei Materialelor de Construcții din Ucraina Oleg Borysov, Sindicatul Lucrătorilor din domeniul Construcției și Industriei Materialelor de Construcții din Ucraina (Aici)
- Documentul de poziție al sindicatelor pprivind impactul dialogului social asupra optimizării migrației forței de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina (Aici).
Materiale Proiectului pot fi accesate și pe http://eap-csf.eu/.