Astăzi, 23 aprilie, membrii Consiliului General al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-au convocat în ședință pentru a examina mai multe subiecte ce se referă la activitatea mișcării sindicale. Principalul subiect pus în discuție de către sindicaliști ține de realizarea prevederilor incluse în Strategia Confederației (pentru anii 2017-2022) în anul trecut și aprobarea Planului de acțiuni pentru anul curent.
Ordinea de zi a întrunirii a cuprins chestiuni cu privire la modificarea componenței nominale a Consiliului General al CNSM, norma de reprezentare a organizațiilor-membre ale CNSM în Consiliul General al CNSM, adoptarea Statutului Confederației în redacție nouă, aprobarea Regulamentelor de organizare și funcționare a Consiliului General al Confederației și al Comitetului Confederal al CNSM în redacție nouă.
Oleg Budza, președintele CNSM, a prezentat un raport amplu despre realizările și inițiativele Confederației din ultimii ani privind protecția socială a populației, ocuparea pe piața forței de muncă, combaterea economiei informale, lichidarea și neadmiterea restanțelor la plata salariilor, perfecționarea legislației în domeniul asigurărilor sociale de stat, eficientizarea parteneriatului și dialogului social, implementarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, securitatea și sănătatea muncii, consolidarea instituțională a mișcării sindicale la nivel teritorial, protecția tinerilor și asigurarea egalității de gen în sindicate, formarea sindicală continuă, dezvoltarea relațiilor cu diferite organizații internaționale, organizarea campaniilor de informare a salariaților, întremarea sănătății salariaților și odihna copiilor.
Printre principalele realizări obținute în ultima perioadă, liderul sindical a menționat adoptarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care a contribuit la operarea unor majorări esențiale de salarii în sfera bugetară, însă legea respectivă necesită a fi perfecționată pentru a elimina unele discriminări semnalate de sindicaliști. Au fost obținute realizări importante în urma implementării campaniei „Contractul Colectiv de Muncă (CCM)–garanția drepturilor tale”. Astfel, a crescut ponderea salariaților cuprinși de CCM din rândul membrilor de sindicat (în anul 2017 rata de cuprindere a fost de 97,4%, iar în anul 2018 – 99,3%).
Potrivit lui Oleg Budza, ca urmare a propunerilor CNSM înaintate la politica fiscală, vamală și bugetară, începând cu 1 octombrie 2018, s-a dat start reformei fiscale. La solicitările sindicatelor s-au obținut unele modificări ale legislației fiscale cu impact pentru salariați. De asemenea, CNSM a organizat și desfășurat pe parcursul anului 2018 mai multe activități de promovare a dreptului la formare profesională și a oportunităților oferite de învățământul dual. Pe parcursul perioadei de referință, CNSM a înaintat mai multe propuneri ce au vizat modificarea și completarea cadrului legal care reglementează domeniul asigurărilor sociale. Astfel, datorită implicării sindicatelor, tariful contribuției de asigurări sociale individuale a rămas la nivel de 6%.
Pentru anul 2019, membrii Consiliului General au aprobat un Plan de acțiuni. Acesta prevede următoarele priorități: perfecționarea Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar; stabilirea salariului minim pe țară la nivel de 50-60% din salariul mediu pe economie; menținerea nivelului cotei contribuției de asigurări sociale de stat și a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală la nivelul actual; diversificarea mecanismelor de stimulare a creării noilor locuri de muncă; elaborarea proiectului de lege referitor la restabilirea dreptului la pensie anticipată.
Totodată, sindicaliștii vor solicita Guvernului Republicii Moldova modificarea Legii cu privire la minimul de existență; racordarea Legii privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător și a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii la prevederile Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii; fortificarea capacităților instituționale ale Inspectoratului de Stat al Muncii; perfecționarea cadrului legal național în vederea constituirii Fondului de garantare a creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului; neadmiterea adoptării unui nou Cod al Muncii; crearea Registrului salariaților din Republica Moldova; aprobarea Strategiei naționale privind combaterea economiei și muncii informale.
Tot astăzi, membrii Consiliului General al CNSM au comemorat victimele accidentelor de muncă produse în Republica Moldova în anul 2018. În cadrul unei ceremonii organizate în preajma Zilei mondiale pentru securitate și sănătate la locul de muncă, marcată anual în întreaga lume la data 28 aprilie, familiile a 12 salariați, membri de sindicat, care au decedat în urma producerii accidentelor de muncă, au primit din partea CNSM ajutor material în valoare de 5000 mii de lei. Precizăm că anual în Republica Moldova sunt înregistrate peste 400 de accidente de muncă.
Este de menționat că în conformitate cu Statutul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Consiliul General al CNSM este organul de conducere între Congrese și își desfășoară activitatea în baza propriului Regulament. Consiliul determină politicile sindicale de realizare a Strategiei și Programului de acțiuni stabilite de Congres.
Sursa: www.sindicate.md