În ultima perioadă, Institutul Muncii găzduiește mai multe evenimente ale comitetelor sectoriale de formare profesională din țară.
În special, pe data de 17 iulie, la Institutul Muncii s-a desfășurat Conferința ”Motivare profesională și menținere pe piața muncii prin sporirea vizibilității traseelor de dezvoltare și afirmare profesională în sectorul comerț, hoteluri și restaurante”, organizată de Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante din Moldova (CSFPCHR).
Conferința a reunit reprezentanți ai pieței muncii din sectoarele comerț, hoteluri și restaurante, ai școlilor profesionale și colegiilor, autorităților publice centrale și locale pentru a aborda chestiuni legate de angajabilitate și creștere a motivației profesionale, ca premise ale dezvoltării sectoriale prin atragerea și menținerea în sector a resurselor umane.
Programul evenimentului a inclus prezentări, discuții structurate pe următoarele subiecte:
– Practici bune și impedimente de creștere a sectorului în baza capitalului uman;
– Motivația muncii în țară: strategii de integrare și menținere sustenabilă a resurselor umane în sector;
– Tendințe și perspective economice, sociale și viitorul muncii în sectoarele comerț, hoteluri și restaurante.
În luarea sa de cuvânt, Valentina Chiriac, vicepreședinta CSFPCHR, a menționat că oamenii constituie principala resursă, care poate contribui la dezvoltarea sectoarelor menționate, însă în ultimii ani aceste sectoare se confruntă cu mai multe constrângeri legate de siguranța la locul de muncă, nivelul salariului, condițiile de muncă, productivitatea muncii. Potrivit sindicalistei, instituțiile de formare profesională trebuie să dezvolte politici de comunicare permanentă cu piața muncii, inclusiv prin crearea bazelor de date și implementarea instrumentelor care ar identifica nevoile și preferințele tuturor actorilor de pe piața muncii.
Liliana Posțan, cercetător al Institutului Muncii și secretar al CSFPCHR a prezentat Ghidul Metodologic în domeniul formării profesionale în sector, elaborat pentru a facilita activitatea tuturor celor implicați în procesul de formare profesională continuă (vedeți aici).
Institutul Muncii este membru al Comitetul sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante din Moldova “CSFPCHR”.
În anul 2015, institutul Muncii a lansat inițiativa unei platforme comune pentru comitetele sectoriale de formare profesională.