Un grup de membri de sindicat – angajați ai întreprinderilor din sectorul energetic din țară, printre care și reprezentanți ai comitetelor pentru sănătate și securitate la locul de muncă, au participat joi, 10 octombrie, la seminarul ”Evaluarea riscurilor profesionale în sectorul energetic”. Activitatea a fost organizată de Federația Sindicală a Lucrătorilor din Energetica Republicii Moldova ”SINDENERGO”.
Participanții au fost informați despre cazurile de risc specific din sector și ultimele modificări la Regulamentul privind modul de cercetare a accidentelor de muncă. De asemenea, un reprezentant al Inspectoratului de Stat al Muncii le-a vorbit celor prezenți despre bunele practici, orientate spre prevenirea accidentelor de muncă și bolilor profesionale.
Potrivit Victoriei Niță, președintele ”SINDENERGO”, Republica Moldova dispune de un cadru legislativ foarte amplu privind protecția muncitorului. ”Angajatorul este cel care trebuie să asigure aceste aspecte, pentru ca angajații să nu fie supuși riscurilor, iar rolul sindicatelor este de a le spori protecția, prin intermediul comitetelor pentru sănătate și securitate în muncă. Avem și dreptul, dar și obligația de a elucida cazurile de risc”, a accentuat liderul sindical.
Niță a precizat că, pe parcursul anului 2019, la întreprinderile din sectorul energetic, unde activează organizații sindicale, au avut loc trei accidente de muncă, care, din fericire, s-au soldat doar cu incapacitate temporară de muncă. În mare parte, acestea s-au întâmplat din vina angajaților, care, fiind prea încrezuți în sine, s-au expus riscului.
La rândul său, Vitalie Bînzari, inspector principal în cadrul Inspectoratului de Stat al Muncii, a menționat că orice accident de muncă poate fi prevenit. ”Angajatorul este obligat, conform legii, să asigure, sub toate aspectele, normele de sănătate și securitate în muncă, inclusiv instruirea angajaților. Dar, foarte importantă este și dezvoltarea culturii salariatului în acest domeniu. De fapt, fiecare participant al raporturilor de muncă trebuie să conștientizeze că nimic nu este mai important decât viața și sănătatea”, a accentuat el, adăugând că în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de accidente de muncă. Lider la acest capitol rămâne sectorul agricol, urmat de construcții, industrie etc.
Tatiana Guțu, inginer superior în sănătatea și securitatea muncii, întreprinderea CET-Nord, a ținut să sublinieze importanța seminarului. ”În activitatea de zi cu zi ne confruntăm cu diverse probleme ce țin de riscurile profesionale, care acționează cumulativ asupra vieții și sănătății angajaților. Acest seminar este binevenit, deoarece avem nevoie de suport în domeniul atestării locurilor de muncă, fără de care este greu de stabilit factorii de risc și termenele de executare a măsurilor de diminuare a acestora. În cadrul întreprinderii desfășurăm diverse activități de informare, atât cu angajații, cât și cu reprezentații administrației. Este dificil, dar nu și imposibil”, a punctat ea.
Sursa: www.sindicate.md