Astăzi, 10 octombrie, în incinta Institutului Muncii al CNSM, s-a desfășurat atelierul de lucru cu tema ”Eficientizarea activității sindicatelor: Practici și experiențe”, în cadrul căruia Bogdan Iuliu Hossu, președinte al CNS Cartel Alfa din România, a vorbit despre obiectivele strategice ale CNS Cartel Alfa, despre inițiativele și realizările acestui sindicat privind îmbunătățirea și extinderea protecției sociale a salariaților, provocările privind aprofundarea inechităților sociale și depășirea lor. La eveniment a participat conducerea CNSM, conducătorii centrelor sindicale național-ramurale.
Oleg Budza, președinte al CNSM, a menționat că sindicatele din Moldova colaborează foarte activ, pe toate segmentele mișcării sindicale cu Confederația Națională a Sindicatelor Cartel Alfa. El a spus că se poate de învățat multe lucruri utile de la colegii din România, deoarece aceștia au o experiență bogată în ce privește organizarea dialogului social. Președintele CNSM a remarcat că Bogdan Iuliu Hossu este un lider sindical foarte bine cunoscut pentru mișcarea sindicală din spațiul european.
În expunerea sa, Bogdan Iuliu Hossu a accentuat că pentru a fi puternice, sindicatele trebuie să fie capabile să introducă și să impună în mod activ idei și solicitări. În acest sens, acestea trebuie să dispună de structuri pentru o consiliere activă a membrilor, pentru o recrutare ofensivă de noi membri, să aibă capacitatea de grevă și la nivelul unităților, de a derula campanii. Concomitent, trebuie să fie capabile să susțină un dialog deschis și competent cu ceilalți actori de pe scena socială. În plan intern, sindicatele trebuie organizate și structurate în mod democratic, să fie competente în toate aspectele privind reprezentarea propriilor interese, ceea ce necesită dezvoltarea structurilor interne de calificare pentru membri, utilizarea suficientă a experților în contextul subiectelor de bază a activității sindicale.
În opinia președintelui CNS Cartel Alfa, principalele subiecte ale eficientizării activității sindicale trebuie să devină calitatea dialogului social, informarea și instruirea membrilor de sindicat. După dânsul, în contextul în care lumea oamenilor muncii se schimbă, se schimbă și datele problemei din punctul de vedere al sindicatelor. Potrivit lui Bogdan Iuliu Hossu, din această perspectivă, sindicatele ar avea două sarcini principale. Se cere o activitate intensivă, activă și competentă în domeniul politic, pentru a impune condiții cadru cât se poate de avantajoase privind legislația economică, a muncii și socială. De asemenea, sindicatele trebuie să desfășoare o activitate intensivă și competentă la nivel de ramură și întreprindere, pentru a utiliza exhaustiv toate posibilitățile oferite de cadrul legislativ existent.
Atelierul de lucru s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri, în care a fost antrenat președintele CNS Cartel Alfa și colegii lui din CNSM.
sursa: sindicate.md