Pe 17 septembrie 2019, la Institutul Muncii, a avut loc Conferința Națională cu tematica „Proiecte de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare. Experiența obținută și lecții învățate”. Evenimentul a fost organizat de Asociația întreprinderilor prestatoare de servicii de aprovizionare cu apă şi canalizare „Moldova Apa-Canal” cu suportul proiectului GIZ Moldova „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” și cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Astfel, peste 120 de participanți printre care specialiști naționali și experți internaționali din Germania și România, reprezentanți ai întreprinderilor din sector, reprezentanți ai administrațiilor publice locale și centrale și partenerii de dezvoltare au discutat despre provocările, soluțiile și politicile din sectorul aprovizionării cu apă și canalizare (AAC). De asemenea, aceștia au făcut schimb de experiență și bune practici privind dezvoltarea serviciului de aprovizionare cu apă și canalizare.
Iuliana Cantaragiu, Secretar de stat, Ministerului Agriculturii, Dezvoltări Regionale și a Mediului (MADRM): „Mă bucur că există un interes major pentru subiectul de aprovizionare cu apă și canalizare, domenii în care noi ca și țară avem mult de lucru. Pe parcursul anilor s-a adoptat legislația în domeniu, inclusiv avem o strategie națională care prevede o viziune cum trebuie construite sistemele AAC. Totuși, avem multe de făcut încă în acest sector, începând de la procesul de regionalizare a serviciului AAC, relația operatorului cu beneficiarii și terminând cu faptul cum colectăm, epurăm și întoarcem în natură apa uzată”.
Caroline Tissot, Directoarea Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova: „Elveția abordează problemele legate de apă de peste 30 de ani, inclusiv aspecte sociale, de mediu, economie, guvernare, promovare a inovației și tehnologiei, transferul de cunoștințe și dialogul politic. Recent, Elveția a lansat și o inițiativă internațională numită „Pacea albastră”, folosind tematica apei ca mijloc de promovare a păcii. Distribuirea apei în așa fel încât să asigure egalitatea socială, eficiența economică și sustenabilitatea mediului este o problemă cheie de dezvoltare, dar soluțiile trebuie adaptate la fiecare realitate. Dacă doriți sustenabilitatea unor astfel de sisteme, aveți nevoie de cetățeni implicați, pentru că doar oamenii pot ajuta o inițiativă să aibă succes. Experiența noastră arată că infrastructura este mai durabilă dacă autoritățile locale și cetățenii lucrează împreună”.
Christina Otto, Managera proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, implementat de GIZ Moldova: „Îmbunătățirea condițiilor de viață pentru locuitorii Republicii Moldova este unul dintre principalele scopuri pentru majoritatea partenerilor de dezvoltare, printre care Germania, Elveția, Uniunea Europeană și mulți alții. Iar, îmbunătățirea accesului la serviciile de bază, aprovizionarea cu apă și canalizare fiind unul din cele mai importante, are un loc special pe agenda noastră a tuturor. Anume acesta este și obiectivul conferinței noastre, de a reflecta provocările din sectorul AAC, a împărtăși experiență și a identifica măsurile necesare pentru îmbunătățire”.
În cadrul panelurilor de discuții a fost discutată situația curentă și provocările din sectorul AAC, regionalizarea serviciilor, experiența României, Germaniei și a Republicii Moldova în regionalizarea serviciilor și cooperarea intercomunitară. Totodată, s-a discutat și despre soluțiile tehnice în proiectarea și construcția infrastructurii AAC, inclusiv procesul de instruire a personalului Universității Tehnice din Moldova (UTM) și din cadrul Companiei „Apavital Iași”.
La finalul evenimentului participanții au menționat despre perspectivele de dezvoltare de viitor a sectorului de aprovizionare cu apă și canalizare și au trasat câteva recomandări de politici.
Evenimentul a fost organizat de Asociația întreprinderilor prestatoare de servicii de aprovizionare cu apă şi canalizare „Moldova Apa-Canal” cu suportul proiectului GIZ Moldova „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” și cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
Sursa: Victor Gotisan, Advisor on Communication, GIZ Moldova