Consolidarea capacităților de colectare și utilizare a informațiilor sectoriale privind piața muncii din Republica Moldova a fost tema atelierului de lucru organizat la 6 februarie, de către Fundația Europeană de Formare (ETF) în incinta Institutului Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Pasqualino Mare, expert al ETF în domeniul învățământului profesional tehnic (VET) din Moldova, a declarat că prima din cele trei sesiuni, pe care Fundația le-a planificat să le organizeze pe parcursul anului în curs, se va concentra pe revizuirea structurii instituționale existente și a actorilor în producerea informațiilor, precum și a cercetărilor pe piața muncii din țara noastră, a valorii adăugate specifice informațiilor sectoriale care vor fi elaborate de către comitetele sectoriale. În opinia dumnealui, aceasta va oferi posibilitatea membrilor comitetelor sectoriale și părților interesate să cunoască mai bine resursele existente și a tipului de informații noi pe care acestea le-ar putea produce în sectoarele lor.
De asemenea, a mai menționat expertul ETF, evenimentul dat va contribui la evidențierea rolului, valorii adăugate a comitetelor sectoriale privind realizarea cercetării pe piața forței de muncă în cadrul structurilor actuale de informare despre piața forței de muncă.
Totodată, au fost abordate probleme, precum importanța colectării informațiilor și datelor specifice unui anumit sector, împărțirea sarcinilor și responsabilităților între diferite instituții, privind mecanismele de coordonare și cooperare între instituțiile care furnizează informații privind piața forței de muncă, modul în care pot colabora comitetele sectoriale pentru a produce informații sectoriale.
Sergiu Iurcu, șef al Departamentului protecție social-economică al CNSM, a relatat că la sesiunea curentă participă și reprezentanți ai mai multor centre sindicale național-ramurale, în cadrul cărora au fost constituite structuri ale comitetelor sectoriale. În viziunea dumnealui, evenimentul de astăzi va contribui la consolidarea capacităților comitetelor sectoriale care activează în cadrul sindicatelor de ramură.
La fel, Sergiu Iurcu a precizat că comitetele sectoriale duc lipsă de analize a pieței muncii, pentru a cunoaște cererea și oferta acesteia și, ulterior, de a elabora standarde ocupaționale. El și-a exprimat speranța că după respectiva sesiune, comitetele sectoriale vor acumula mai multe abilități, mai multă experiență în ce privește acumularea datelor despre piața forței de muncă din țară.
Sursa: www.sindicate.md