Cursanții „Școlii Sindicale din Moldova” sunt instruiți în cadrul unei noi sesiuni care se desfășoară la Institutul Muncii în perioada 23-25 mai curent, unde tinerii sindicaliști își dezvoltă abilitățile. Obiectivul sesiunii este de a dezvolta competențele economice a persoanelor care sunt implicate în activități de negociere colectivă.
La deschiderea sesiunii, Sergiu Stanciu, director al Institutului Muncii, a menționat că proiectul „Școala Sindicală din Moldova” este unul de importanță majoră pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova, având rolul de a forma noi lideri de sindicat și de a le oferi participanților suport informațional bazat pe inovații în domeniul formării sindicale.
Sesiunea curentă se înscrie în seria de demersuri întreprinse de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) pentru a identifica și prezenta problemele economice cu care se confruntă membrii comisiilor de negociere. În acest sens, pentru a putea negocia salariile la nivelul unei întreprinderi, este nevoie ca echipa de negociere să cunoască termeni economici, să înțeleagă fenomenele economice majore și să știe să citească informațiile pe care le poate oferi un bilanț contabil.
Prin urmare, cursanții vor studia abecedarul financiar-contabil al întreprinzătorului; analiza rapoartelor financiare și controlul operativ al activității firmei, aspecte legate de salarizare, impozitare, asigurări sociale. Totodată, cei prezenți vor fi instruiți în domeniul liderismului sindical și comunicării.
Amintim că ”Școala Sindicală din Moldova” este un proiect educațional implementat de CNSM din 2010, prin care se urmărește dezvoltarea abilităților și cunoștințelor membrilor de sindicat. Scopul proiectului este de a forma și dezvolta competențe funcționale, sociale și profesionale ale activiștilor sindicali. Obiectivul major al Școlii este de a consolida organizațiile sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților, membri de sindicat.
Sursa: www.sindicate.md