Peste 60 de femei sindicaliste din diverse localități ale Republicii Moldova au participat pe data de 12 septembrie la Forumul Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu genericul „Sindicatele pentru respectarea drepturilor femeilor”care a avut loc în incinta Institutului Muncii. La lucrările Forumului sunt prezenți conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național ramurale, reprezentanți ai Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, experți în domeniul politicilor sociale din cadrul societății civile.
Forumul Comisiei de Femei a CNSM a pus în discuție situația la capitolul sănătatea, protecția socială decentă și respectarea drepturilor femeilor prin prisma implementării Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova 2030”. Totodată, Forumul reprezintă o platformă de dialog dintre reprezentanții salariaților și structurile statale pentru a identifica noi căi de redresare a situației social-economice a femeilor din Republica Moldova. De asemenea, sindicalistele sunt familiarizate cu activitatea Comisiei de Femei a CNSM și află detalii despre acțiunile mișcării sindicale în domeniul politicilor de susținere a femeilor.
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a menționat că printre cele mai stringente probleme cu care se confruntă femeile sindicaliste sunt asigurarea cu locuri decente de muncă și salarii atractive, sporirea garanțiilor sociale prin majorarea indemnizațiilor la nașterea copiilor și a celor de îngrijire a acestora, fenomenul migrației și impactul lui asupra familiei, fenomenul muncii la negru, ratificarea Convenției nr. 156 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) care va contribui la tratamentul egal pe piața muncii a femeilor și bărbaților, ratificarea Convenției nr. 161 a OIM privind serviciile de sănătate ocupațională.
În raportul său, Liuba Rotaru a declarat că sindicalistele sunt extrem de îngrijorate în privința sănătății populației în ansamblu și a femeilor. Potrivit ei, cu referire la statisticile oficiale, în ultimii ani a crescut numărul maladiilor legate de boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii precum și alte boli. Pentru a îmbunătăți situația, s-a propus de a pune un accent mai mare pe asigurarea măsurilor de profilaxie a bolilor și de a majora resursele financiare alocate la bugetul de stat pentru anul 2020, BASS, bugetul CNAM, iar persoanele diagnosticate cu boli cronice să beneficieze anual de tratament balneosanatorial.
Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că femeile sindicaliste reprezintă circa 60% din numărul total al membrilor de sindicat, iar conducerea CNSM a acordat mereu tot suportul pentru femeile sindicaliste în cadrul parteneriatului social, procesul de negocieri, forumuri, conferințe, etc. “Sănătatea populației, mamei, copilului, este o prioritate pentru CNSM. Ne dorim ca partenerii sociali să se implice activ în susținerea femeilor prin politici la nivel de stat și practici eficiente de protecție social-economică în cadrul companiilor unde acestea activează”, a accentuat liderul sindical.
Dan Perciun, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a menționat că această discuție este binevenită deoarece ne aflăm în ajunul adoptării bugetului de stat pentru anul 2020, iar problemele semnalate de femeile sindicaliste vor fi luate în calcul în această privință astfel încât să beneficieze de protecție socială adecvată.
Viorica Dumbrăveanu, consilier al președintelui Republicii Moldova, a spus că între instituția pe care o reprezintă și organizațiile sindicale există o conlucrare în diverse domenii. “Suntem îngrijorați în privința situației ce ține de activitatea de control în domeniul securității și sănătății în muncă iar constatările unui studiu care a fost prezentat recent sunt mai mult decât alarmante. Ne dorim locuri de muncă sigure și garantarea drepturilor salariaților. De asemenea, a fost prezentat o inițiativă de indexare de două ori pe an a pensiilor. O altă inițiativă ține de pensiile de urmaș. La toate aceste inițiative, dar și la altele asupra cărora lucrăm, consultăm opinia partenerilor sociali, inclusiv a sindicatelor.”, a mai adăugat Viorica Dumbrăveanu.
Femeile sindicaliste au reiterat poziția privind necesitatea reducerii vârstei de pensionare a femeilor până la 60 de ani și instituirea unui mecanism de indexare a indemnizației pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în funcție de rata inflației, organizarea controlului medical anual pentru toți angajații și nu doar pentru cei ce muncesc în condiții nocive, îmbunătățirea condițiilor de trai ale femeilor de la sate.
Sindicalistele au comunicat că în perioada următoare vor organiza campanii de informare și sensibilizare a populației și vor intensifica implicarea lor în procesul de dialog social la nivel național și teritorial.
Sursa: www.sindicate.md