Din anul 2012 până în prezent, Școala Sindicală din Moldova (ȘSM) a avut 6 ediții și a găzduit 114 participanți, reprezentanți ai 17 centre sindicale național ramurale. Participanții la ȘSM au implementat peste 70 de proiecte în cadrul întreprinderilor unde activează, contribuind astfel la soluționarea diverselor probleme cu care se confruntau salariații, membri de sindicat. Aceste cifre au fost comunicate joi, 18 octombrie, în cadrul întâlnirii absolvenților ȘSM cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), desfășurate în incinta Institutului Muncii (IM).
ȘSM este un proiect educaţional unic în spațiul Europei de Est, care are scopul de a forma și dezvolta competențele funcționale, sociale și profesionale ale militanților sindicali. Modelul acestei școli a fost preluat de la sindicaliștii din Austria, care au acordat suport la organizarea proiectului dat, adaptat ulterior la realitățile și necesitățile membrilor de sindicat din Republica Moldova.
Primele 4 ediții ale Școlii (anii 2012-2016) s-au desfășurat după modelul menționat, iar instruirea cursanților avea loc în orele de seară, după serviciu și în sesiuni de week-end. Începând cu anul 2017, și în 2018, în scopul acordării posibilității de a participa la ȘSM și a membrilor de sindicat din teritoriu, formatul a fost modificat, iar instruirea participanților se desfășoară în cadrul a 3 sesiuni de zi, participanții întrunindu-se în incinta IM pentru 3 zile consecutive odată la două luni.
Oleg Budza, președinte al CNSM, a subliniat că activitatea educațională este o prioritate a mișcării sindicale, iar prin investiția în pregătirea participanților la ȘSM se urmărește formarea unei noi generații de lideri sindicali, care să vină cu abordări inovative în activitatea organizațiilor sindicale.
În aceeași ordine de idei, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a menționat că în condițiile actuale, când sunt înregistrate schimbări fundamentale în domeniul relațiilor de muncă, este important ca tinerii să fie bine informați și pregătiți, pentru a avea un nivel înalt de calificare, corespunzător cerințelor de pe piața muncii.
Pe tot parcursul Școlii, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de centrele sindicale național ramurale, pregătesc proiecte individuale sau de grup care sunt implementate în cadrul unităților economice sau a Federațiilor sindicale care au delegat participanții. Formatul Școlii conține elemente distinctive care, într-un final, conferă originalitate acestui tip de instruire sindicală, care se încadrează perfect în tiparele unei educații modernizate.
Cei prezenți, au purtat un dialog despre activitățile desfășurate prost-proiect, după absolvirea ȘSM, dificultățile pe care le înregistrează în câmpul muncii, progresele înregistrate în procesul de negocieri cu patronii, noi idei care ar putea aduce îmbunătățiri la formatul actual al ȘSM.
Participanții au menționat că diseminarea informațiilor și cunoștințelor obținute în cadrul proiectului este de o importanță majoră pentru Confederație și are menirea de a îmbunătăți imaginea CNSM, de a promova pe toate căile solidaritatea, democrația, independența și spiritul de echipă al mișcării sindicale.
Sursa: www.sindicate.md