Comitetul sectorial pentru formare profesională în comerț, hoteluri și restaurante din Moldova (CSFPCHR) a organizat astăzi, 27 noiembrie, Panelul de comunicare și cooperare „Parteneriat deschis, creativ și eficient pentru formarea profesională iniţială și continuă în comerț, hoteluri și restaurante”. La eveniment au fost invitați să participe membrii CSFPCHR, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, agenți economici, reprezentanți ai autorităților publice, care au în sfera lor de preocupări formarea profesională.
Prin intermediul acestui panel, organizatorii și-au propus să-și focuseze resursele de comunicare și cooperare ale sectorului comerț, hoteluri și restaurante asupra priorităților de formare profesională a resurselor umane din sector pe termen mediu, pentru anii 2019-2020.
Participanții la discuții au analizat situația din ramură, problemele cu care se confruntă, tendințele și perspectivele, rolul Comitetului sectorial în pregătirea tinerilor specialiști. Potrivit datelor prezentate, cu referire la informația expusă anterior de Biroul Național de Statistică, activitățile din domeniul de referință constituie 57 la sută din genurile de activitate înregistrate în Republica Moldova unde activează circa 120 mii de angajați.
“Ne dorim să fim o punte de legătură dintre cei care pregătesc cadrele și agenții economici. În prezent, sectorul se confruntă cu problema insuficienții cadrelor. Este dificil să găsești specialiști bine calificați. Vrem ca tinerii să rămână să muncească în țară și să dezvoltăm ramura. Pentru a obține rezultate, este important să fie dezvoltat parteneriatul social, de sporit implicarea mediului antreprenorial în pregătirea cadrelor și de ajustat programele educaționale la cerințele pieței muncii”, consideră Elena Ciobanu, președinte al CSFPCHR.
În context, Valentina Chiriac, vicepreședinta CSFPCHR, președinte al Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri din Republica Moldova ”SindLUCAS”, a menționat că pentru a obține progrese este necesar de avut un dialog deschis cu toți participanții la procesul de formare profesională. “Sunt multe locuri vacante dar nu găsim specialiști. Vrem ca tinerii să studieze, să devină buni profesioniști și să se dezvolte în carieră. Sindicatele au un rol important în acest sens. Vom discuta în continuare cu patronii să fie create locuri de muncă decente și să fie respectate drepturile salariaților”, a precizat vicepreședinta CSFPCHR.
Cei prezenți, au menționat că deseori curricula programelor de studii este mai mult una teoretică, nu corespunde cerințelor angajatorilor, iar experiența practică a celor care își fac studiile la școlile profesionale este limitată. Membrii CSFPCHR consideră necesar stimularea de către stat a angajatorilor pentru dezvoltarea învățământului dual în sector și dezvoltarea tehnico-materială a învățământului profesional tehnic.
Comitetul sectorial pentru Formarea Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante din Moldova a fost înregistrat la Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova la data de 29 mai 2018. CSFPCHR este o platformă de parteneriat social la nivelul sectoarelor comerț, hoteluri și restaurante în domeniul formării profesionale, creat în scopul sprijinirii învățământului profesional tehnic și formării continue.
Sursa: www.sindicate.md