Odată cu globalizarea economiei și amploarea migraţiei dintre ţări, importanţa coordonării dreptului la securitate socială crește. Acest lucru este relevant pentru ţările Parteneriatului estic, ale căror sute de mii de cetăţeni sunt angajaţi legal și ilegal în Uniunea Europeană. În ultimii ani, în mare parte datorită recesiunii economice din Rusia, principală ţară gazdă, pentru migranţii din Belarus, Moldova și Ucraina, numărul emigranţilor din aceste ţări către UE tinde să crească. Migraţia forţei de muncă, prin care lucrătorii își exercită dreptul de a-și alege locul de muncă și de ședere, aduce, de asemenea, anumite probleme ţărilor donatoare ale migranţilor de muncă.
Institutul Muncii, în calitate de membru al Grupului de lucru 5 al Platformei Naționale a Parteneriatului Estic, a inițiat in anul 2017 Proiectul ”Impactul dialogului social asupra optimizării migrației forței de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina „, iar în anul 2018 a participat în cadrul grupului de cercetare pentru analiza reglementării securității sociale între țările UE, Belarus, Moldova și Ucraina.
Centrul CASE Belarus pentru Cercetare Socială și Economică în parteneriat cu Institutul Muncii al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Congresul Belarus al Sindicatelor Democratice, Uniunea Lucrătorilor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții din Ucraina au analizat setul de acorduri în domeniul securității sociale între cele trei țări ale Parteneriatul Estic și statele UE, precum și au realizat prima evaluare a impactului economic al migrației forței de muncă către țările UE asupra fondurilor de pensii și PIB în Belarus, Moldova și Ucraina.
Conform estimărilor, în 2017, pierderile PIB ale Republicii Moldova în urma migraţiei în UE au fost de aproximativ 2,4 miliarde USD (25%). Aceasta constituie doar o parte din pierderile totale, deoarece nu ţinem cont de migraţia forţei de muncă în Federaţia Rusă și în alte ţări, care are o dimensiune considerabilă.
Raportul analitic, Documentul de poziție și Foaia de parcurs pentru țarile UE, Belarus, Moldova și Ucraina în domeniul securității sociale a muncitorilor migranți și estimării acestui fenomen în context juridic, economic și social le găsiti pe:
https://institutulmuncii.md/wp-content/uploads/2019/04/FINAL-ANALYTICAL-REPORT-Labour-migration-and-pension-systems-RU.pdf
Institutul Muncii este membru al Platformei Naționale a Parteneriatului Estic din anul 2014.