Recent, Inspectoratul de Stat al Muncii, partener al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a marcat 25 de ani de la înființare.
În acest context, a fost organizată și o ședință festivă, în incinta Institutului Muncii, la care au fost invitați toți colaboratorii structurii, dar și partenerii sociali.
În cadrul ceremoniei, conducerea Inspectoratului Muncii de Stat (IMS) a făcut o retrospectivă a celor 25 de ani de existență a structurii ca organ de control. Dumitru Stăvilă, șeful IMS a menționat scopul principal al structurii, dar și a specificat cât este de important parteneriatul social în asigurarea succesului și rezultatelor pe măsură. ” Transformările din viața economică și socială intervenite după proclamarea Republicii Moldova ca stat independent, precum și tranziția spre economia de piață, au creat probleme noi pentru instituțiile care organizează, coordonează și reglementează activitatea în domeniul securităţii si sănătăţii în muncă, de exemplu: creșterea rapidă a numărului de agenți economici, apariția sectorului privat, creșterea șomajului, intensificarea fenomenului de evitare a legilor, neconcordanța dintre relaţiile de muncă reglementate în legislația de protecție a muncii în vigoare și cele existente efectiv în societate. În virtutea provocărilor existente, grație profesionalismului colaboratorilor noștri am reușit să depășim dificultățile valabile pentru diferite perioade de timp” a subliniat Dumitru Stăvilă. ”Nu în ultimul rând, succesul nostru se datorează și partenerilor sociali pe care îi avem: sindicate, patronate, Organizația Internațională a Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă” a conchis șeful IMS.
”Mă bucur că avem încheiat cu IMS un acord de colaborare, în baza căruia am realizat împreună lucruri mari. Dacă nu exista Inspectoratul Muncii de Stat ca structură de control, astăzi am fi avut statistici îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de accidente și încălcări la locul de muncă. Totodată, menționăm că acolo unde există organizație sindicală se atestă mult mai puține iregularități” a declarat Mihail Hâncu, vicepreședinte al CNSM. Liderul sindical a mai adăugat că un rezultat viabil al parteneriatului dintre CNSM și IMS este și faptul că la insistența sindicatelor s-a reușit menținerea Inspectoratului ca organ de control.
Raisa Scai, vice ministrul Muncii, Protecției Sociale și al Familiei a menționat că prin crearea Inspectoratului de Stat al Muncii, Republica Moldova s-a angajat să respecte toate convențiile Organizației Internaționale a Muncii. ”Sunteți profesioniști și capabili. Bineînțeles că mai există aspecte care necesită dezvoltare, dar vă promitem că integritatea Inspectoratului Muncii de Stat nu va fi compromisă” a dat asigurări Scai.
Ala Lipciu, coordonatorul național al Organizației Internaționale a Muncii a subliniat necesitatea existenței și în continuare a IMS în calitate de instituție de control. ”Progresul economic trebuie să meargă mână-n mână cu justiția socială. Vom fi mereu alături și sperăm că veți fi în continuare apți să mențineți o balanță socială benefică atât pentru angajați, cât și pentru angajatori” a mai adăugat Lipciu.
În cadrul ceremoniei, cei mai dedicați colaboratori ai IMS s-au ales cu diplome și premii bănești atât din partea conducerii Inspectoratului, cât și a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Menționăm că, Inspectoratul de Stat al Muncii funcționează în calitate de organ de control de stat începând cu anul 1992.