În ajunul Zilei Profesorului, marcată la nivel internațional pe 5 octombrie, Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a organizat astăzi, 3 octombrie, o masă rotundă pentru a discuta despre problemele existente în ramură și a trasa planurile de activitate pentru următoarea perioadă.
În acest an, FSEȘ a ales să marcheze această zi într-un mod inedit – prin vizionarea unui film documentar întitulat “Scrisoare de la învățători”, care prezintă realitățile pe care le trăiesc cadrele didactice din diferite localități ale Republicii Moldova.
Filmul “Scrisoare de la învățători”, elaborat de FSEȘ în parteneriat cu Fundației “Friedrich-Ebert-Stiftung”, are scopul de a sensibiliza autoritățile și opinia publică despre problemele din ramura educației. Autorul filmului este Iurie Vârlan.
“Deși au fost operate unele majorări la salarii, acestea în continuare nu asigură cadrelor didactice și celor auxiliare un trai decent. Sistemul de salarizare în ramura educației trebuie să fie modificat integral. Sperăm că vom avea în continuare un dialog eficient, care se va solda cu rezultate simțitoare pentru angajații din ramură. Acest film vine să prezinte doar o parte din problemele cu care se confruntă pedagogii din țară, ce se referă la nivelul de salarizare, exodul masiv al cadrelor didactice în străinătate, lipsa tinerilor specialiști, condițiile de activitate și de viață ale pedagogilor din mediul rural”, a specificat Dumitru Ivanov, președintele FSEȘ.
Prezent la eveniment, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a reiterat susținerea pentru sindicaliștii din ramura educației, manifestată activ în cadrul acțiunilor de protest organizate de FSEȘ la începutul acestui an și în procesul de negocieri cu autoritățile.
“CNSM va susține în continuare profesorii și cadrele auxiliare din ramura educației, care trebuie să aibă salarii decente, să muncească în țară, și să contribuie astfel la dezvoltarea noilor generații. Cu prilejul Zilei Profesorului, vă adresez sincere felicitări și cu deosebită plăcere înmânăm Diplome de onoare ale CNSM mai multor sindicaliști din ramură, care au obținut rezultate remarcabile în activitate.”, a comunicat președintele CNSM.
După vizionarea filmului, cei prezenți au pus în discuție o serie de subiecte prezentate în cadrul acestui film și și-au exprimat speranța că va fi privit și de autorități, pentru a atrage mai multă atenție angajaților din ramura educației.
Menționăm că în mai multe țări, Ziua Profesorului este destinată a fi ziua specială de apreciere a cadrelor didactice. În unele dintre ele ziua este sărbătorită la sfârșitul săptămânii, în timp ce în altele este celebrată într-o zi lucrătoare. Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.
sursa: www.sindicate.md