Sporirea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat, repere primordiale ale Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022, reprezintă scopul final al tuturor acțiunilor întreprinse de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova pe parcursul perioadei 2017-2018, a declarat astăzi, 19 aprilie, Oleg Budza, președintele CNSM, în cadrul ședinței Consiliului General al CNSM.
Prezentând o informație cu privire la acțiunile sindicatelor în vederea protejării drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale membrilor de sindicat în conformitate cu Strategia CNSM pentru anii 2017-2022, Oleg Budza a evidențiat că fortificarea protecției social-economice a salariaților constituie obiectivul major al activității CNSM. Drept prioritate, a punctat președintele CNSM, eforturile sindicatelor sunt canalizate spre protecția salariilor și veniturilor populației.
În această ordine de idei, dumnealui a vorbit despre implicarea CNSM în procesul de perfecționare a legislației în domeniul salarizării în vederea asigurării unui salariu adecvat și echitabil în măsură să acopere necesitățile lucrătorilor ale membrilor familiilor lor. Astfel, deși pe parcursul anului trecut s-au operat majorări salariale atât în sectorul bugetar, cât și în cel real, continuă să se ateste o inegalitate privind remunerarea muncii lucrătorilor din domeniul public. Tocmai, pentru a elimina respectiva discrepanță, a remarcat Oleg Budza, Confederația a insistat și a obținut aprobarea Conceptului privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede elaborarea și adoptarea Legii cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar acum se insistă pentru votarea acestui act legislativ în sesiunea primăvară – vară a Parlamentului RM, încât Legea dată să fie pusă în aplicare chiar în semestrul II al anului.
La fel, s-a țintit protecția salariilor și veniturilor oamenilor grație înaintării propunerilor de reducere a poverii fiscale asupra salariaților prin majorarea tranșelor de impozitare și a scutirilor la impozitul pe venit al persoanelor fizice. Multe dintre acestea au fost luate în considerare în procesul de adoptare a unei legi la finele anului trecut care a condus la modificarea Codului fiscal pe compartimentul impozitul pe venit și scutirile personale ale persoanelor fizice. Totodată, CNSM continuă să pledeze pentru introducerea unei grile de impozitare pentru persoanele cu venituri mari, egalarea scutirii personale cu mărimea minimului de existență.
Un alt domeniu important, care vizează protecția social-economică a salariaților, pe care s-a concentrat CNSM, a remarcat Oleg Budza, ține de ocuparea și protecția pieței forței de muncă, combaterea economiei informale. Din această perspectivă, Confederația a promovat și protejat drepturile și interesele salariaților, membri de sindicat, conforme cu principiile muncii decente, prevederile legale, inclusiv cu cele ce se conțin în statutele centrelor sindicale național-ramurale.
În același timp, a notat președintele CNSM, au fost susținute prin intermediul mecanismelor parteneriatului social instrumentele de stimulare a creării locurilor de muncă, inclusiv pentru persoanele defavorizate pe piața muncii. În acest sens, sindicatele au sprijinit hotărârea Guvernului RM prin care a fost aprobat Regulamentul privind subvenționarea creării locurilor de muncă. În afară de aceasta, sindicatele au participat la elaborarea Planului național de acțiuni pe anul 2018 pentru implementarea Strategiei Naționale privind Ocuparea Forței de Muncă pentru 2017-2021, care preconizează diversificarea mecanismelor de stimulare a creării locurilor de muncă, inclusiv pentru persoanele cu dezabilități sau care au depășit vârsta de 45 de ani.
Rămânând la acest capitol, Oleg Budza a mai adăugat că CNSM a contribuit la promovarea drepturilor salariaților de a beneficia de procesul de formare profesională continuă la locul de muncă, a învățământului profesional dual și a validării competențelor profesionale însușite ne/nonformal pentru sporirea capacității acestora de a fi flexibili și securizați pe piața forței de muncă. Anume, pentru a fructifica aceste deziderate, CNSM a elaborat și va propune partenerilor sociali pentru negocieri un proiect de Convenție colectivă la nivel național cu privire la contractul-model privind formarea profesională continuă.
Respectarea drepturilor sindicale și a dreptului muncii reprezintă unul din obiectivele principale ale sindicatelor, a precizat Oleg Budza. De aceea, este important ca CNSM să participe la avizarea, elaborarea proiectelor de legi și de alte acte normative, care au drept țintă reglementarea drepturilor și intereselor profesionale, de muncă, economice și sociale ale membrilor de sindicat. Cu acest prilej, dumnealui a spus că Comitetul Confederal al CNSM a elaborat mai multe proiecte de legi, care au drept scop perfecționarea Codului Muncii al RM, care stabilesc un termen de 10 zile pentru concilierea părților conflictului colectiv, privind constituirea, funcționarea și utilizarea Fondului de garantare a creanțelor salariale, etc.
Tot, în cadrul ședinței de astăzi, membrii Consiliului General al CNSM au fost informați de către Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, despre implementarea campaniei ”Contractul colectiv de muncă – garanția drepturilor tale”, lansată la 20 martie, curent, multe evenimente fiind reflectate pe site-ul nostru.
Sursa: sindicate.md