Sunt oare eficiente acțiunile partenerilor sociali în domeniul migrației de muncă?
Ce/câtă valoare adăugată pot aduce partenerii sociali procesului de gestiune optimală a migrației de muncă în Moldova, Ukraina, Belarus?
Cum abordează sindicatele emigrarea lucrătorilor din țările de origine și ce politici promovează pentru asigurarea funcționalității piețelor naționale de muncă?
Aceste aspecte ale migrației de muncă au fost abordate de către participanții la masa rotundă “Practici ale dialogului social în domeniul migrației de muncă în Moldova, Ucraina și Belarus: impact asupra pieței muncii și politicilor sociale”, organizată, pe data de 16 august, de către Institutul Muncii.
La eveniment au participat lideri și experți sindicali din Moldova, Ucraina și Belarus, membri ai Diaspora din Elveția și SUA, reprezentați ai autorităților de stat și societății civile.
Evenimentul este parte a Proiectului „Impactul dialogului social asupra optimizării migrației de muncă în Moldova, Belarus și Ucraina”, realizat pe platforma Forului Societății Civile al Parteneriatului Estic, de către Institutul Muncii în parteneriat cu Belarusian Congress Of Democratic Trade Unions, Construction and Building Materials Industry Workers’ Union of Ukraine, Centrum Analiz Spoleczno-Economicznych CASE Belarus, finanțat de UE.
Aducem mulțumiri pentru implicare Alei Roșca dr., New Orleans, SUA, Valentinei Butescu, Geneva, Elveția, lui Vasily Andreev, președintele Sindicatului lucrătorilor din domeniul construcțiilor și materialelor de construcții din Ucraina, Oleg Borisov, expert în domeniul migrației de muncă a Sindicatului lucrătorilor din domeniul construcțiilor și materialelor de construcții din Ucraina, Siarhei Antusevich, vicepreședintele Congresului sindicatelor democratice din Belarus, Andrei Yeliseyeu, expert CASE Belarus, Victor Talmaci, președintele Federației Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții “Sindicons” din Republica Moldova.