În perioada 6-7 septembrie, la Chișinău se desfășoară a VII-a ediție a Forumului tinerilor sindicaliști ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), cu genericul “Contractul colectiv de muncă-izvor de drept al garanțiilor pentru tineri!”. Evenimentul organizat în incinta Institutului Muncii întrunește peste 90 de tineri sindicaliști, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale.
În acest an, sindicaliștii identifică principalele probleme cu care se confruntă tinerii în cadrul întreprinderilor din țară și discută despre rolul Contractelor colective de muncă. Menționăm că evenimentul se înscrie în șirul de acțiuni organizate de CNSM dedicate “Anului Contractelor colective de muncă”. Forumul dat urmărește să contribuie la creșterea rolului Contractului colectiv de muncă ca instrument de bază de sporire a nivelului de protecție al drepturilor și intereselor social-economice și de muncă ale salariaților, membri de sindicat.
La deschiderea Forumului au fost prezenți parteneri sociali, reprezentanți ai Guvernului și patronatelor, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, precum și oaspeți din România, Belarus și Federația Rusă.
“Ne dorim ca tinerii să înțeleagă că prin intermediul Contractului colectiv de muncă pot fi obținute diferite garanții social-economice importante, dar pentru aceasta trebuie să fii un negociator bun, să fii bine informat, să fii insistent pentru a soluționa problemele cu care se confruntă salariații. Este o întrunire binevenită pentru tineretul activ care muncește în diferite ramuri, deoarece pe această cale vor afla care este experiența altor state în această direcție, cum să-și conjuge eforturile pentru a fi cât mai eficienți în procesul de negocieri cu patronii”, a accentuat Oleg Budza, președintele CNSM.
Elena Stoica, președintele Comisiei de Tineret a CNSM, a precizat că misiunea acestui Forum este de a îmbunătăți prevederile în domeniul legislației muncii, cu includerea suplimentară a anumitor clauze favorabile tinerilor. “Împreună cu tinerii sindicaliști identificăm diferite idei și soluții în această direcție. Ulterior, propunerile tinerilor vor fi incluse într-o Rezoluție care va fi prezentată centrelor sindicale național-ramurale spre analiză, pentru ca aceste propuneri să fie incluse atât în Contractele colective de muncă, cât și în Convențiile colective de muncă (nivel național)”.
Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatelor din Moldova, a menționat că această întrunire este o oportunitate pentru tineri în ceea ce privește cunoașterea drepturilor pe care le au atunci când se angajează în câmpul muncii, dar și a obligațiunilor pe care le au în raporturile cu angajatorii.
Iulia Costin, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, le-a vorbit tinerilor despre programele de stat îndreptate spre susținerea activităților antreprenoriale de lansare a unei afaceri. “Tinerii sunt cei care aduc schimbarea și ne inspiră, însă au nevoie de suport, de politici care ar veni în susținerea lor. Tinerii sunt în vizorul Guvernului în procesul de implementare a reformelor derulate în ultima perioadă. Ei trebuie să cunoască că pot lansa rapid un business și pot participa la diverse programe naționale care stimulează crearea noilor locuri de muncă. Există o necesitatea semnificativă de a fi create companii noi, mici și mijlocii, mai ales în mediul rural, pentru a atrage tinerii în câmpul muncii și să-i motivăm să rămână să muncească la noi acasă”.
Printre propunerile puse în discuție de către tineri au fost numite excluderea perioadei de probă la angajare, excluderea la angajare în câmpul muncii a criteriilor de experiență, realizarea practicii de studii remunerate, angajarea în câmpul muncii în condiții speciale, extinderea achitării plății indemnizației unice pentru tinerii specialiști pentru toate domeniile de muncă finanțate de buget, instituirea unor mecanisme de acordare a creditelor pentru tinerii specialiști în condiții preferențiale, facilități la achitarea serviciilor comunale, majorarea salariilor pentru obținerea gradului de master și doctor, prevederi pentru achitarea muncii în orele peste program și în condiții nocive, asigurarea tinerilor specialiști cu locuințe sociale, acordarea unor concedii suplimentare.
În cadrul Forumului, tinerii sindicaliști vizitează mai multe întreprinderi din mun. Chișinău, printre care S.A. “Apă Canal”, S.A. „Termoelectrica”, S.A. „Cricova”, Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a vedea cum sunt implementate prevederile Contractelor colective de muncă, în special aspectele ce se referă la activitatea tinerilor salariați.
Participanții Forumului au posibilitatea să-și dezvolte abilitățile profesionale și personale în cadrul unor traninguri, ateliere de lucru cu privire la negocierea și încheierea Contractului de muncă, unde sunt prezenți experți în domeniul legislației, aspectelor social-economice, psihologiei în procesul de negocieri. Tinerii discută despre Strategia națională de dezvoltare a sectorului de tineret, garanții și oportunități pentru tinerii din țară de angajare și recalificare, istorii de succes ale tinerilor sindicaliști din diferite țări.
Sursa: www.sindicate.md