În perioada 15-17 martie, curent, în incinta Institutului Muncii s-a desfășurat prima sesiune din cadrul Proiectului ”Școala Sindicală din Moldova, ediția 2018”, proiect educaţional finanțat de CNSM și implementat în parteneriat cu Institutul Muncii.
Școala are menirea de a consolida capacităţile sindicatelor din ţară de a contribui la implementarea unor practici moderne în activitatea acestora în vederea apărării şi promovării drepturilor salariaţilor şi formarea unei noi generaţii de sindicalişti.
În programul educațional al sesiunii I s-au regăsit teme precum formarea şi gestionarea unei organizaţii sindicale de succes, protecţia juridică şi social-economică a salariaţilor, parteneriatul social etc. În cadrul ședințelor de instruire cursanții au fost ghidați de formatori naționali din cadrul CNSM și experți externi.
Formabilii au obținut cunoștințe privind baza legislativă şi normativă a activităţii sindicatelor, principiile de bază şi direcţiile de activitate a unui sindicat, managementul unui sindicat şi gestionarea eficientă a resurselor acestuia, dialog social la nivel de întreprindere, inclusiv tehnici și tactici de negociere a CCM.
Pornind de la faptul că, pe tot parcursul Școlii, participanții, în parteneriat cu mentorii delegați de CSNR, vor pregăti proiecte individuale sau de grup care vor fi implementate în cadrul unităților economice sau a Federațiilor sindicale care i-au delegat, ultima zi din sesiune a fost în întregime dedicată instruirii privind managementul unui proiect.
La ediția VI-a a Proiectului ”Școala Sindicală din Moldova” s-au înscris 28 de participanți – lideri și activiști sindicali, reprezentanți ai 12 CSNR, membre ale CNSM, doritori de a deveni persoane calificate în arta şi ştiinţa de a conduce cu succes diferite structuri sindicale.